Summa sidvisningar

måndag 2 september 2013

Amarant-skandalen


Amarant-skandalen

av
Johan Eriksson



Svenskt näringsliv skakas just nu av en av de värsta skandalerna på många år. Ett bolag med bas i Dubai och på Brittiska Jungfruöarna har med komplicerade affärer inom främst gruvprojektering i Afrika lurat skjortan av skandinaviska småsparare, tömt bolag på pengar och varit föremål för rent kriminell verksamhet. Det är en hårresande historia som innehåller knarkbeslag i storleksordningen 4 miljarder kronor, pengatvätt och ett kyligt konstaterande från OECD att svenska myndigheter inte verkar ha resurser, kompetens eller möjligen vilja att gå till botten med dessa svindlerier. Det som ytligt förfaller som helt normala företagskretsar, och innefattar flera namn med framträdande positioner i svenskt näringsliv, visar sig i själva verket föra in i den värsta sortens gangstersyndikat. I det följande skall vi följa det senaste årets utveckling i ett av de drabbade bolagen, nämligen IGE Resources. En serie lyckliga omständigheter, och högkvalitativa insatser från enstaka personer, har gjort att utplundringen av IGE Resources till slut ändå inte lyckades fullt ut. Bedrägerierna kunde därför avslöjas i detta fall, men omedelbara och kraftiga åtgärder måste till från både regering och ansvariga myndigheter för att ställa de skyldiga till svars, för att stoppa dessa systematiskt återkommande lurendrejerier och för att återställa förtroendet för näringsliv och aktiehandel. Sjuka avarter som dessa måste resas ut om samhället skall hållas friskt. Röta sprider sig så vidunderligt lätt.

5 december 2012
Amarant, där bl.a. den före detta Eniro-chefen Lars Guldstrand framhålls vara aktiv i styrelsen, köper majoritetspost i det svenska gruvbolaget IGE Recources som handlas på Oslobörsen. I sammanhanget nämns dotterbolagen Alluvia, som enligt Guldstrand snart skall introduceras på någon större internationell börs, och Mineral Invest som handlas på den lilla svenska börsen Aktietorget. "Köpet av IGE-aktierna är den första större affären som gjorts under Amarants nya vd Arto Kuusinens ledning."

13 december 2012
Den nya ägaren Amarant/Alluvia – i det som följer skall det visa sig omöjligt att hålla isär dessa bolag – presenterar två tilltänkta styrelserepresentanter. Ulrik Jansson VD för Crown Energy och tidigare koncernchef för PA Resources blir styrelseordförande och Hans Lindroth är bl.a. VD för Lingfield AB och ”representant” för Peder Wallenberg Charitable Trust. Det är alltså två rätt tunga namn i svenskt näringsliv som, med stöd av Amarant/Alluvia och bl.a. Lars Guldstrand, skall väljas in i IGE’s styrelse:

18 december 2012
Amarant föreslår en tredje representant för sig i styrelsen: Terje Engstrøm Lien. ”Mr. Lien lives in Oslo, Norway and has for the past two years worked as a financial adviser to Amarant Mining Ltd and is currently also a director of Alluvia Mining Ltd’s board.”

27 december 2012
De tre ovan nämnda styrelsekandidaterna har enligt ett pressmeddelande 27 december valts in i styrelsen tillsammans med en viss Jukka Kallio, en framgångsrik finsk advokat med specialkompetens på gruvbranchen.


22 mars 2013
Revisor misstänker kriminella handlingar och slår larm genom att avsäga sig uppdraget med omedelbar verkan och polisanmäler styrelsen:

26 mars 2013
50 miljoner SEK är borta ur IGE’s kassa. De har betalats ut från IGE till Alluvia. Amarants representanter i styrelsen ställer sig helt oförstående till revisiorernas reaktion på utbetalningen:

26 mars 2013
Reklambyrå kallas samma dag in att svara på frågor:

27 mars 2013
Styrelsen bekräftar att utbetalningen från IGE’s konto har gjorts till Alluvia. Den uppges nu utgöra en delbetalning för ett köp av bolag som heter Ghana Gold. Affären skall godkännas av aktieägarna i IGE på en stämma ”i mitten av april”. De 50 miljonerna betalades dock ut från IGE’s konto redan 23 januari, d.v.s. långt innan affären godkänts av bolaget, men än mer anmärkningsvärt är att det gjordes innan Alluvia ännu ägde de aktier som affären uppges gälla. Aktierna i Ghana Gold hade nämligen kommit i Alluvias besittning först 22 mars – d.v.s. samma dag som revisorn avgick och polisanmälan lämnades in – genom ett köp från ett bolag i samma sfär, det ovan nämnda Mineral Invest. Detta bolag visar sig nu också ha mycket nära kopplingar till Amarant/Alluvia. (Det skall dessutom senare, i samband med husrannsakan, framgå att de håller till i samma lokaler som IGE.) Det uppges nu att det också skall tryckas ytterligare 50 miljoner IGE-aktier som skall utgöra en andra del av IGE’s betalning för Ghana Gold. Alltihop skall dock beslutas först på den stämma som skall hållas ”i mitten av april”. Något som sägs vara ett dotterbolag till Alluvia, Conventus Ltd, uppges ha ställt 36 miljoner aktier i det amerikanska bolaget Advanced Mineral Technologies som säkerhet.


27 mars 2013
Vad är då denna säkerhet värd frågar sig många. Lugnande besked kommer från IGE’s styrelse. Aktierna skall enligt ha ett bokfört värde av 180 miljoner kronor. Men det kommer snart fram i pressen att efter den 7 februari 2012 får dessa aktier p.g.a. regelbrott överhuvud taget inte handlas i USA enligt ett beslut från amerikanska finansinspektionen.

På Dagens Industri har man dessutom upptäckt att dessa aktier i februari 2011 hade ett värde av ca 2,3 miljoner SEK. Detta bryr sig dock IGE’s styrelseordförande Ulrik Jansson inte det minsta om trots att han helt har tömt IGE’s kassa och ändå borde vara lite bekymrad:


3 april 2013
Nu brister det tydligen för den gamle IGE-medarbetaren Thomas Carlsson, som arbetat på bolaget sedan 2006 och under en längre period varit tillförordnad vd. Han sparkas och får gå på dagen enligt ett pressmeddelande från IGE. Ny tillförordnad ordförande blir Terje Engstrøm Lien. Denne sitter, som framgått, sedan december i IGE’s styrelse som representant för Amarant/Alluvia, där han också ingår i styrelsen. Styrelseordföranden Ulrik Jansson ser med tillförsikt på denna förändring:


4 april 2013
Ordförande Ulrik Jansson förnekar helt skamlöst och frenetiskt uppenbara närståendeband till Amarant/Alluvia. Det visar sig dessutom även att Hans Lindroth, VD för Lingfield AB, har nära band till Amarant/Alluvia-sfären för det framgår nu att Johan Ulander, ”den sammanhållande kraften i bolagsgruppen”, har Lingfields kontor som bas för sin verksamhet i Stockholm:

Senare erkänner Ulander själv till norska Dagens Næringsliv-magasinet att det är han, med sin huvudbas i Dubai, som står bakom Amarant/Alluvia och dess bolagskrets, inklusive IGE. Att allt här dock inte står rätt till framgår av att Terje Engstrøm Lien, som alltså är Amarants styrelseledamot och tillika VD i IGE, styrelseledamot i Alluvia samt på IGE’s hemsida uppges ha varit ekonomisk rådgivare till Amarant i två år, i samma artikel svarar att han inte vet vem som står bakom Amarant/Alluvia eller ens vem som har engagerat honom i verksamheten.


22 april 2013
Förundersökning inleds nu av Ekobrottsmyndigheten:

22 april 2013
Samma dag som Ekobrottsmyndigheten meddelar om förundersökning meddelar IGE att en ”extern jurist” kommit fram till att inget brott begåtts. Ulrik Jansson är nöjd med det, och det kan ju förstås vara skönt att ha i ryggen inför den extra bolagsstämma som den 26 april skall rösta igenom om den affär som skall motivera överföringen av de 50 miljonerna + 50 miljoner nytryckta IGE-aktier till Alluvias portfölj. Nu framkommer det också att IGE’s nye tillförordnade VD Terje Engstrøm Lien även sitter i styrelsen för Alluvia.

Det framkommer även att Conventus Ltd, i själva verket inte är ett dotterbolag till Alluvia utan, åtminstone tidigare, moderbolaget Amarants störste ägare, den nämnde Johan Ulander, som också äger det bolag i vilket IGE fått aktier som säkerhet.

Även om han håller sig helt utanför skeendet är Ulander alltså inte på något sätt en skuggfigur i detta sammanhang. På sin Linkedin-sida uppgav Ulander vid denna tid att han var initiativtagare till Amarant Mining i Dubai, Equatorial Forest i Sverige och Alluvia Mining (Jersey) samt ägare till ovan nämnda Conventus, Dubai DMCC och Al Madina Investments Ltd. Ulander har åtskilliga år bakom sig i fängelseför bedrägerier och ekobrrott i Finland, det längsta straffet på 7 år, men han har alltså numera Dubai som bas för sin ekonomiska verksamhet.


23 april 2013
Inför stämman 26 april försvarar Ulrik Jansson Ghana-Gold-affären:


26 april 2013
”Fullt krig på IGE-stämman” rapporteras det 26 april och Alluvia/Amarant-folket, som med alla medel ville hålla media ute, lyckas baxa igenom beslutet om den affären som inte bara skall ge Alluvia 50 miljoner kronor, utan också ytterligare 50 miljoner aktier i IGE och därmed alltså kontroll över mer än hälften av aktierna i bolaget:

Men några mindre aktieägare som med hjälp av fullmakter samlat ihop en viss röststyrka går till domstol för att häva beslutet, och de har en stark position, för lagen är faktiskt på deras sida.


30 april 2013
När kuppen således ser ut att misslyckas, och skandalen ser ut att bli oundviklig, avgår två av de tyngsta representanterna för Amarant/Alluvia, Ulrik Jansson och Hans Lindroth. Istället går nu en vid stämman, med stöd av Alluvias majoritetspost nyinvald styrelseledamot in som ordförande, nämligen ingen mindre än Amarants VD Arto Kuusinen, som var den som ledde Amarants/Alluvias förvärv av IGE i december. Amarants VD Kuusinen och Alluvias styrelseledamot Engstrøm Lien, som alltså är både styrelseledamot och VD i IGE, skall alltså nu försöka rädda situationen.

Övriga aktieägare börjar känna att de har lyckats stoppa hela detta väldiga rånförsök:


27 maj 2013
Pengar från vad som enligt VD uppges vara Amarant kommer in på IGE’s konto. ”IGE har fått partiella medel från de 5 miljoner dollar som ingår i garantierna från Amarant Finance.” Senare, i halvårsrapporten 30 augusti, när Amarant/Alluvia är ute ur leken, visar det sig att dessa pengar i själva verket var ett treårigt lån om 12% ränta till det utplundrade bolaget från dess just avgångne styrelseordförande Ulrik Jansson - alltså från den man som tidigare förnekat alla kopplingar till Amarant och Alluvia:


29 maj 2013
Husrannsakan hos IGE och Mineral Invest:

30 juni 2013-08-31
Brottsliga handlingar misstänks i aktieaffär rörande Mineral Invest. En hedgefondförvaltare har avskedats och en polisanmälan görs av fondbolaget som tror sig ha varit föremål för brottsliga handlingar:


4 juli 2013-08-31
Stockholms tingsrätt går på de små aktieägarnas linje och ogiltigförklarar beslutet om en nyemission på 50 miljoner aktier på IGE’s extrastämma 26 april.


25 juli 2013
Ett sista försök från Alluvia-folket att blanda bort korten och rädda sig. Ghana Gold-affären dras tillbaks och de 50 miljonerna skall nu betala något annat (som inte behöver lika stor majoritet på nästa stämma). De aktier som IGE uppgivits ha fått som säkerhet och som då uppgavs vara värda 180 miljoner skall nu säljas till IGE för jämna 50 miljoner SEK. Detta är en händelse som ser ut som en tanke. Det viktiga är nu tydligen att få ett stämmobeslut på att något har köpts för dessa 50 miljoner som tagits ut från IGE’s konto:

Nu handlar det om denna riktigt skumma blandning av knark, gruvor och pengatvätt (”Speaking of its efforts to combat money laundering, the OECD says Sweden lacks the ’resources, and apparently the ambition to investigate and prosecute Swedish companies for money laundering … there are signals that something is not working in Sweden.’”):


2 augusti 2013
Men till all lycka kunde detta stoppas i allra sista stund:

Orsaken är att en ny ägare hastigt lyckas ta över Alluvias majoritetandel i IGE och allierar sig med de många mindre aktieägare som under våren kämpat frenetiskt för att rädda bolaget undan Amarant/Alluvia-skurkarna:

30 augusti 2013
Men en ruinhög återstår av den kassa på ca 69 miljoner som fanns vid årsskiftet. Under Amarant/Alluvia-folkets ledning har inte bara kassan plundrats. Kuusinen, Engstrøm Lien, Jansson Lindroth etc har heller inte brytt sig om att betala de licensavgifter som krävts för att IGE skall få behålla sina licenser och rättigheter i Afrika. En total utplundring och en fullkomligt hänsynslös misskötsel ligger nu i öppen dag:



Vad är det som pågår i svenskt näringsliv? Massor av småsparare är grundlurade och rånade. OECD ser kriminella verksamheter men tvivlar på svenska myndigheters förmåga och ambitioner att göra något åt saken. Det gäller alltså åtskilliga bolag, men låt oss här hålla oss till IGE. Den seriösa delen av IGE räddades i sista stund. Altro Invest kunde, med advokat Stefan Person som ny styrelseordförande, tillsammans med de små aktieägare som kämpat mot Amarant/Alluvia under våren, bilda en väl fungerande styrelse och ordna en akut finansiering av bolagets verksamhet genom ett lån till IGE från Altro, med symbolstark säkerhet i bolagets krav på Alluvia och den gamla styrelsen. Dessutom fick man plötsligt 22 augusti, som en skänk från ovan, regeringens godkännande för nickelbrytningen i Rönnbäcken – den största nickelfyndigheten i Nordeuropa med nickel för ett värde på kanske hundra miljarder SEK när brytningen kommer igång om några år. Nu fattas bara en godkänd MKB. Rönnbäcken-projektet och Nickelprospekteringen, som leds av det av IGE helägda dotterbolaget Nickelmountains VD Fredric Bratt, har inte berörts av de många stormarna på annat sätt än att de förlorat hela den kassa som skulle ligga till grund för deras verksamhet. Men även om detta enorma värde fortfarande finns i bolaget är moderbolaget, IGE, hårt sargat. Inte nog med att bolagets aktieägare sitter kvar med aktier i ett bolag med tömd kassa och förstörda affärsmöjligheter på ett av sina affärsområden, IGE blir nu också 29 augusti 2013 bötfällt på närmare en miljon kronor av den norska börsen för att bolaget inte har redovisat den stora transaktionen om 50 miljoner i januari på ett regelrätt sätt. Skurkarna har lämnat, och kvar sitter de små aktieägarna och blir bötfällda.
http://www.realtid.se/ArticlePages/201204/02/20120402165307_Realtid078/20120402165307_Realtid078.dbp.asp

Men, även om det är illa nog att denna typ av bedrägerier kan ske inför öppen ridå utan att de skyldiga riskerar nästan någonting, så växer konturerna fram av något mycket värre. Är denna väldiga härva egentligen en stor tvättomat för svarta knarkpengar undrar en betraktare, och visst kan man undra. Denna bolagssfär har nämligen, som också nämns i artikeln ovan om knark, gruvor och pengatvätt, nära kopplingar till mycket stora knarkaffärer. Det rör sig om knarksmuggling där ett enda beslag inbringade 1,4 ton kokain till ett värde på gatan av närmare 4 miljarder kronor.











Ja det finns goda skäl att misstänka att detta bara är toppen av ett isberg.


Bonusmaterial:





4 kommentarer:

  1. Intressant blogg, jag lägger ned en del tid på att bidra till att sätta fast aporna som ligger bakom ovan bolagsplundringar. Jag sitter på mycket information avseende detta, hör av dig om du behöver assistans: thomas.carlsson.mail@gmail.com

    SvaraRadera
  2. Tack!

    http://www.redeye.se/aktiebloggen/crown-energy/crown-energy-cortus-svar-fran-ulrik-janssonack!

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera